Civilsamfundsorganisationer gør en markant forskel

Foto: GUA Studio

Hvem er vi, hvad laver vi og hvor mange kommer det til gavn? Som en flad organisation med frivillige over hele landet kan det være svært at overskue effekten af vores arbejde. En optælling af aktiviteten giver et godt billede og gør os stolte af, hvad en frivillig organisation rent faktisk kan opnå i løbet af et år. Det er et fokus, som landsformand Susanne Olsen ønsker at dele med aktører i alle sektorer.

Den 24. april 2025

Jubilæumshistorie nr. 17 i anledning af Dansk Handicap Forbunds 100-års jubilæum

Dansk Handicap Forbund er en flad organisation, hvor frivillige i hele landet udgør kernen, hjertet og motoren i forbundets arbejde. Hver dag knokler 311 tillidsvalgte – fordelt på 40 lokalafdelinger, 4 specialkredse, 3 netværksgrupper, 43 bisiddere samt 41 tillidsvalgte for at samle og støtte vores 7297 medlemmer. 

Det er rigtig mange mennesker, som hver dag gør en markant forskel ved at skabe meningsfulde fællesskaber og hente styrke hos hinanden – en styrke, som gør det nemmere at mestre en tilværelse med mange udfordringer. Netop fordi så mange mennesker er involverede, har det stor værdi at foretage en optælling over vores arbejde, fortæller landsformand Susanne Olsen:

”En optælling giver en stolthed blandt alle vores aktive frivillige, men det er også et vigtigt bidrag til at vise omverdenen, hvor afgørende en indsats vi yder som civilsamfundsorganisationer. I mange tilfælde er det os der tager over, der hvor systemerne kommer til kort og i en tid med pres på økonomi, hvor der foretages hårde prioriteringer, mener jeg det er vigtigt, at vi viser hvor meget vi egentlig udretter”.

Her kommer et udsnit af tal fra vores aktiviteter, opgjort i løbet af 2024:

2300 enkeltpersoner deltog aktivt i forbundets aktiviteter og 320 personer var aktive gennem vores projektarbejder. 175 familier til børn med handicap var med til at skabe netværk for gensidig støtte, 58 studerende med handicap bidrog til og genererede ny viden til undersøgelsen ’Hvor bliver min studiemakker af?’, 27 medlemmer har meldt sig til at hjælpe andre medlemmer med digitale udfordringer og 60 medlemmer har været med til at teste robotteknologi til muskelopbyggende genoptræning.

Samlet besvarede vores rådgivere 2716 henvendelser om hjælp. Alene bisidderne leverede 825 frivilligtimer, og sammen med rådgiverne fik 647 enkeltpersoner i 89 kommuner støtte til mestring af egen sag eller andre udfordringer i hverdagen.

  • 390 enkeltpersoner fik ny viden og sparring gennem kurser og forsamlingshusmøder i forbundets virtuelle fællesskab.

  • Vores kommunale indsatser har bidraget til, at 185 mennesker kom i enten uddannelse eller arbejde, hvilket, ifølge ’Den sociale beregner’ betyder en samlet årlig samfundsgevinst på 44 millioner kr.

  • Politisk fik vi sat spot på ulighederne på fleksjobordningen, hvorefter flere fagforbund nu også er gået ind i denne debat.

  • Samtidig har vi bidraget aktivt med specialviden om bevægelseshandicap til Danske Handicaporganisationer, hvor vi samme arbejder for, at resultaterne af den kritiserede handicappolitiske rammeaftale fra 2024 bliver de bedst mulige.

  • Endelig har vi gennem etablering af den nationale ledsagekort.dk, som videreføres hos Danske Handicaporganisationer sikret, at 1200 musik-, sport- og spillesteder har oplyst om vilkårene hos dem, når man kommer med en ledsager.

  • Men vi har også skabt resultater internationalt, hvor 25.000 mennesker i 4 lande har deltaget i aktiviteter hos Dansk Handicap Forbund globale samarbejde.

En optælling giver en stolthed blandt alle vores aktive frivillige, men det er også et vigtigt bidrag til at vise omverdenen, hvor afgørende en indsats vi yder som civilsamfundsorganisationer. I mange tilfælde er det os der tager over, der hvor systemerne kommer til kort og i en tid med pres på økonomi, hvor der foretages hårde prioriteringer, mener jeg det er vigtigt, at vi viser hvor meget vi egentlig udretter.
— Susanne Olsen, Landsformand i Dansk Handicap Forbund

I organisationen har vi set ny udvikling – drevet af organisationens frivillige. Unge, som falder for aldersgrænsen i Ungdomskredsen og overgår til lokalafdelingerne er gået sammen i en nationalt netværk, hvor man støtter og inspirerer hinanden. 3 afdelinger har sikret generationsskifter ved at lave makkerskaber mellem ældre og unge bestyrelsesmedlemmer og en ny lokalafdeling er på vej – takket være hurtig og smidig støtte fra en naboafdeling.  

I vores 100 års jubilæumsår kigger vi dybt ned i, hvem vi er og hvilket betydning vores arbejde har, fortæller Susanne Olsen:

”De resultater vi har samlet her er mange og betydningsfulde og listen er slet ikke udtømmende. Det er særligt spændende for os at gøre status her i vores jubilæumsår, men når vi synes det er vigtigt at fortælle om dem, så er det fordi vi tror der generelt er behov for et meget større fokus på betydningen af det arbejde vi leverer til gavn for samfundet. Det er en samtale jeg meget gerne vil invitere alle til at deltage i – både i andre civilsamfundsorganisationer (som jeg opfordrer til at dele deres resultater), men også hos vores samarbejdspartnere i det offentlige og private”.


Seneste fokus og perspektiv

 
Næste
Næste

Hvordan står det til med den demokratiske deltagelse for mennesker med handicap?