Hvordan står det til med den demokratiske deltagelse for mennesker med handicap?
Foto: Dansk Handicap Forbund
En spændende samtale om demokratisk deltagelse
Den 02. maj 2025
Jubilæumshistorie nr. 18 i anledning af Dansk Handicap Forbunds 100-års jubilæum
I anledning af Dansk Handicap Forbunds jubilæumsår, dannede Dansk handicap Forbunds ’Stranden’ i Charlottenlund rammen om en samtalestafet, hvor Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation (forkortes DPCMO) satte spot på følgende:
Hvordan står det til med vores demokratiske samtale for mennesker med handicap?
Hvilken betydning har de digitale platforme for vores demokratiske deltagelse og dannelse?
Hvordan engagerer vi bedre og flere i den demokratiske samtale; sikrer større inklusion?
Dansk Handicap Forbund v./ landsformand Susanne Olsen var vært og præsenterede et panel bestående af:
- Leif Hemming Pedersen, ph.d. ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab ved RUC, og er en del af Bevica Fondens forskernetværk.
-Sif Holst, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Handicap Forbund og næstformand i Danske Handicaporganisationer.
- Mikkel Christensen, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Handicap Forbund og bestyrelsesmedlem i Ungdomskredsen.
Samtalen blev faciliteret af Karen Rønde, CEO hos Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation (DPCMO).
Til stede på Stranden var et oplagt livepublikum og begivenheden blev streamet til medlemmer og mange andre interesserede fra hele landet. Arrangementet var støttet af Bevica legater.
Udfordring for den demokratiske deltagelse
I samtalen blev der sat fokus på stigende problemer for mennesker med handicap pga. fysiske barrierer, men også eksempler på mentale barrierer på grund af negativ tale og endda hadtale, som er rettet imod mennesker med handicap. Og når man deltager i demokratiske fora, så kan man være tilbageholdende, fordi man er bange for at blive sat ud på et sidespor. Der er fællesskaber i fællesskabet, som man måske ikke nødvendigvis er en del af.
Der er forskellige forståelser af, hvad demokrati egentlig er. Er det bare en valghandling – eller er det noget bredere, som skal ses i sammenhæng med den tid og den hverdag vi lever i. Demokratisk samtale handler meget om, hvorvidt man har adgang til offentligheden. Fysisk, men også muligheden for at deltage i debatten. Er repræsentationen den rette og hvordan taler vi med og om folk?
Mennesker med handicap begrænses også af, at man bliver beskåret i den personlige kompensation. Det gør, at man ikke kan komme ud af eget hjem og dermed heller ikke komme ud og deltage i den demokratiske samtale. Det er vigtigt, at man er fuldt og helt kompenseret, så man kan deltage i alle livets forhold – fx foreninger, arbejdsmarked, uddannelser mv.
Samtalen kredsede også om hybride møder og andre digitale platforme, som på den ene side giver en bedre mulighed for deltagelse, men samtidig kan sætte begrænsninger fordi mange lukkes ude fra de digitale løsninger.
Gennemgående var der et stort fokus på, at der er behov for fokus på at mennesker med handicap skal være repræsenteret i medierne – men ikke kun i sammenhæng med handicaprelaterede problemstillinger. Mennesker med handicap er så meget mere end det.
Karen Rønde tager mange vigtige pointer med videre i samtalestafetten med forskellige grupper. Pointerne tages med tilbage til medierne. Af hensyn til sammenhængskraften i Danmark er vi nødt til at forbedre inddragelsen i et meget hurtigt tempo. Det var alle tilstedeværende parter enige om, at vi sammen skal kæmpe videre for.