Fælles opråb: Livskvalitet og faglighed skal vægtes højere end økonomi

Det er bekymrende – ja, nærmest nedværdigende, at samtalen, om hvordan vi skaber forbedringer inden for socialområde, konsekvent omtales som en økonomisk hovedpine. Tranæs-udvalgets netop publicerede anbefalinger gør det ikke bedre.

5. maj 2024

Ekspertudvalget på socialområdets – det såkaldte Tranæs-udvalg – rapport med anbefalinger til den fremtidig styring af udgifter på det specialiserede socialområde er udkommet. Og det er desværre, som ventet, bekymrende læsning.

Ud fra en første gennemgang af rapporten, er det tydeligt, at der peges på et meget ensidigt fokus på økonomisk styring, som blandt andet skal ske gennem yderligere mulighed for kommunal styring.

Hvis vi skal fremhæve et lille lyspunkt i rapporten, er det, at der fremgår en erkendelse af, at den generelle data på handicapområdet er mangelfuld. Fra Dansk Handicap Forbunds synspunkt er vi enig med udvalget i, at der skal være langt mere forskning og bedre data på handicapområdet. Der tages i dag for mange beslutninger på mavefornemmelser.

Vi vil kraftigt advare mod, at manglende rettidig omhu og forebyggelse fra systemets side vendes på hovedet og bruges til at gå ud over de mennesker, som i forvejen har meget svært ved at opnå den basale hjælp, som er en forudsætning for at man kan blive selvhjulpen og bidrage til samfundet.
— Susanne Olsen, landsformand

I de seneste år har vi i forbundet arbejdet massivt for at gøre politikerne opmærksomme på, at en bedre anvendelse af midlerne på området kræver en forståelse af, at der skal investeres i mennesker.

Med stærke, faglige vurderinger og løsninger fra starten af kan det sikres, at det enkelte menneske ikke får forværret deres funktionsniveau og mulighed for deltagelse i samfundet. Sidstnævnte generer nye udgifter, som hele tiden forværrer situationen.

”Rapportens anbefalinger lægger op til en helt forkert tilgang, hvor man undlader at investere i mennesker, men i stedet kigger blindt på at begrænse udgifter her og nu”, lyder det fra landsformand Susanne Olsen, der fortsætter med en klar advarsel.

”Vi ved, at dette er en helt forkert vej at gå. Og vi vil kraftigt advare mod, at manglende rettidig omhu og forebyggelse fra systemets side vendes på hovedet og bruges til at gå ud over de mennesker, som i forvejen har meget svært ved at opnå den basale hjælp, som er en forudsætning for, at man kan blive selvhjulpen og bidrage til samfundet.”

Som regering er man ikke forpligtet til at lytte til forslag fra et udvalg. Men man er forpligtet til at tage hånd om de borgere, hvor livet tager en svær drejning.
— Handicapbevægelsen

Et klart budskab fra en samlet handicapbevægelse
Susanne Olsen tilføjer, at hun er glad for, at handicapbevægelsen står sammen om at sende et klart budskab til politikerne. Sammen med Danske Handicaporganisationer og alle øvrige organisationer på området går vi ud med et klart budskab:

Som regering er man ikke forpligtet til at lytte til forslag fra et udvalg. Men man er forpligtet til at tage hånd om de borgere, hvor livet tager en svær drejning. Vi advarer imod at fortsætter af den samme vej, som vi har gjort de sidste mange år, hvor økonomi tæller højest.

Det er en præmis i rapporten, at der skal være plads til endnu flere kommunale forskelle på handicapområdet. Og når økonomi kommer til at fylde mere, så vil der opstå endnu flere konflikter mellem borgere med handicap, pårørende og kommunerne.

 

Handicapbevægelsen arbejder sammen om en fælles reaktion på rapporten fra Tranæs-udvalget. Når det er klar, bliver der tilføjet et link her.

 

Læs rapporten fra Tranæs-udvalget ved at klikke her: Anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet

 

 

Seneste fokus og perspektiv

 
Forrige
Forrige

Alle skal kunne tage en videregående uddannelse

Næste
Næste

Vind billetter til Tivolis sommersæson